Faszerowana papryka!

Jesteście głodni? Nie macie może pomysłu na obiad lub kolację? Otóż przychodzę z pomocą! Mam dla Was przepis na faszerowane papryki. Jeśli jesteście zainteresowani to zapraszam.

Składniki:
100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
200 g mięsa mielonego (najlepiej z indyka)
20 g ziarna słonecznika
50 g tartej mozzarelli
pół opakowania pasaty pomidorowej
cebula
pieprz, sól, ulubione przyprawy
tłuszcz do smażenia 
2-3 duże papryki



Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulkę drobno siekamy i należy ją zeszklić na patelni. Następnie dodajemy mięso mielone, przyprawiamy. Dodajemy pasatę, kiedy mięso się już podsmaży. I redukujemy do uzyskania gęstego sosu. Następnie łączymy z kaszą jaglaną i ziarnami słonecznika. Przygotowujemy papryki (myjemy, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne), nadziewamy powstałym farszem i posypujemy wierzch mozzarellą. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy na nim papryki. Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 20-35 min (ja piękę ok.20 min). 

Chcę Was również poinformować, że przepis nie jest mojego autorstwa, a pochodzi z bloga: http://zdrowonajedzona.blogspot.com , który obecnie znajdziecie też pod TYM linkiem. Jednak chciałam się  nim z Wami podzielić, bo zdecydowanie zasługuje na to by być rozpowszechnianym :)

Dajcie znać czy wypróbowaliście przepis i jak Wam smakowało. :)

Komentarze

  1. Oooo koniecznie muszę spróbować ! Przepis rzeczywiście bardzo ciekawy, zwlaszcza dla zabieganych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak dla zabieganych najlepszy, bo wiele nie trzeba, a mamy super danie ;) Spróbuj koniecznie kochana :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty