Sernik dyniowy!

Kilka tygodni temu wpadłam na świetny pomysł, aby wykorzystać warzywo, które masywnie rośnie w moim ogródku. Tuż pod moim oknem znajdowała się "plantacja" dyni. Wielkie główki dyni chodziły mi po głowie, aż wpadłam na pomysł! Czemu by nie spróbować zrobić sernika z dyni? Przygotowałam wszystkie niezbędne produkty i gotowe! Zabrałam się za pieczenie. 

Dziś chcę się z Wami podzielić tym przepisem. Ale zacznijmy od najważniejszego składnika. Potrzebujemy bowiem puree z dyni. Jak je zrobić? Nic prostszego. Naszą dynię kroimy np. na pół, czy na ćwiartki a może być też w grubsze plastry. Układamy na blasze i pieczemy w standardowej temperaturze- ok. 180- 200 stopni. Czas pieczenia oczywiście zależy od grubości dyni. To dość naturalne, że większe kawałki będą piekły się dłużej. Nie pamiętam dokładnie ile ja piekłam swoje, ale różne przepisy na puree z dyni bardzo różnie podają- 45, 50, 55 min. Należy więc  po prostu pilnować pieczenia i kiedy dynia będzie miękka ją wyjąć. A co później? Poczekajmy, aż trochę ostygnie, a następnie oddzielmy miąższ od skórki. W zależności od rodzaju dyni może być to konieczne lub nie. Podobno przy dyni Hokkaido nie jest to konieczne. Miąższ musimy już tylko zblendować i mamy puree. (Ps. jeśli nie wykorzystacie całego to spokojnie możecie zamrozić porcję).  



Jeśli zaś chodzi o właściwy przepis to:

Składniki:

Spód: 200 g herbatników
90 g masła
po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i cynamonu

Masa serowa: 1 kg twarogu (w wiaderku)
500 g puree z dyni
4 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
170 g cukru

Polewa: 250 g śmietany
2 łyżki płynnego miodu

Na sam początek musimy rozkruszyć ciastka. Ja preferuje użycie blendera do tego celu. Masło topimy i od razu (jeszcze gorące) dodajemy do ciastek. Do tej masy dodajemy jeszcze przyprawy. Dno tortownicy (o średnicy od 26-28 cm- w zależności od średnicy wyjdzie wyższy lub niższy) wykładamy papierem do pieczenia i zaciskamy obręcz. Masę z ciastek musimy teraz wyłożyć na tą blachę, ugnieść i wstawić do lodówki. Następnie zajmujemy się twarogiem, który miksujemy z puree z dyni na jednolitą masę. Dalej dodajemy jajka, cukier i budyń w proszku. Ponownie miksujemy na jednolitą masę, ale tylko do połączenia składników. Masę wylewamy na podstawę z ciastek. I pieczemy ok. 50-60 min w temperaturze ok. 180 stopni. Teraz musimy zająć się polewą, co jest banalnie proste. Bowiem mieszamy śmietanę z miodem. Kiedy sernik się upiecze, nie wyłączamy piekarnika, a wysuwamy jedynie sernik i wylewamy na niego polewę. Pieczemy jeszcze ok. 8- 10 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do wystygnięcia, jednocześnie uchylając drzwiczki od piekarnika.

Dajcie oczywiście znać jeśli kiedyś wykorzystacie ten przepis :) 


Komentarze

  1. Wygląda cudownie! melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią teraz bym to zjadła :D

    http://roseaud.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty